vantoor
Nederlands

De combinatie
Spelmethode
Stamopbouw
Kweekdoffers
Kweekduivinnen
Teletekst
Nadoen
Resultaten
Nieuws
Te koop
Contact

Laatste nieuws
 
Nieuwe aanschaf Zoon 666 van Henk Melis Westkapelle
(31-12-2011)

In het najaar hebben wij van de Comb. Melis vd Weijer een jonge doffer...
Winnaar GOUDEN DUIF!
(15-11-2011)

Over de periode augustus/september hebben wij de GOUDEN DUIF competitie ...
Derby der Junioren
(5-9-2010)

Gisteren hebben we op Ablis weer een super uitslag geboek...
Creil NPO vlucht
(14-8-2010)

In Afd. 5 Rayon West haalden we tegen 8.153 duiven de prijzen 1, 2, 6 en...
Spelmethode
 

Oude duiven

Gespeeld wordt enkel met duivinnen waarbij twee duivinnen op n doffer worden gekoppeld. De eerste duivin wordt op 1e Kerstdag gekoppeld, de 2e duivin 7 weken later. Wegens ruimtegebrek worden de duivinnen die op 1e Kerstdag worden gekoppeld na het grootbrengen van de jongen bij de winterjongen gehuisvest. Trainen gebeurd ook met deze jongen.

Vanaf half april gaat het gas erop. Duivinnen worden meermaals midden op de dag zelf weggebracht. Gevolg is dat de duivinnen in het vroege voorjaar zo min mogelijk met slecht weer moeten vliegen. Hierdoor komt de vorm beter en is langer aanwezig. Door regelmatig de duivinnen op jaloezie te spelen ontstaat er een hevige strijd tussen de beide duivinnen. Dit komt de resultaten ten goede. Nadeel is dat op de dag van thuiskomst veel tijd moet worden besteed om de duivinnen te laten rouleren met de doffers.

Het voer bestaat voor bijna 50% uit paddy. Slechts de 2 laatste maaltijden voor het inkorven krijgen de duivinnen een vliegmengeling van Versele Laga voorgeschoteld. Medische begeleiding wordt verzorgd door Belgica de Weerd.

Jonge duiven

Begin december wordt er gekoppeld. Deze jongen plus de tweede ronde worden gebruikt voor het jonge duivenspel. Zodoende wordt er op de vluchten van start gegaan met jongen die de meeste kinderziektes al achter de rug hebben. De eerste tijd na het spenen krijgen de jongen nog gewoon volop kweekvoer; ze moeten tegelijkertijd groeien en ook nog ruien. Na zon 10 weken wordt overgeschakeld op lichter voer: half kweek, half zuivering. Er gaat een handje P40 bij plus wat snoepzaad. Al op een leeftijd van 6 weken wordt er tegen paramixo gent. Drie weken later volgt het kwastje tegen pokken.

Verduisterd wordt er vanaf het spenen tot 1 juni. Er wordt (nog) niet bijgelicht. Op een leeftijd van ca. 5 maanden - al in mei - wordt begonnen met opleren. Tijdens het opleren werden in 2009 dus voor de verandering eens geen jonge duiven verspeeld. Dat gaf de burger moed. Wij gaan voor de vluchten wel zon 15x op stap met de jonkies. Stress moet je volgens ons zoveel mogelijk zien te voorkomen. De altijd aanwezige ziektekiemen grijpen dan hun kans om de gezondheid van de duif te ondermijnen. En dan moet je er weer met de medicijnpot tegenaan, waardoor de vorm een flinke knauw krijgt. Proberen te voorkomen dus.

In het begin van de vluchten wordt tussendoor nog weleens gereden met de jonkies. Na drie vluchten wordt er verder op de deur gespeeld. De jongen gaan dan gelijk beter trainen. Een tip: als je ziet dat in de eerste weken er teveel spanning op komt door de scheiding der geslachten, dan kun je dit verminderen door ze tussendoor een keer te lappen. Helpt echt is de ondervinding.